|   
                        Škola 
					podporujúca zdravie 
					  
					
					
					   
					   
					
					  
					
					  
					
					  
					
					  
					  
					
					
                        
                        
					O 
					projekte 
                        
                        
						
                        Cieľom projektu je viesť žiakov, pracovníkov školy 
                        a ostatných, ktorí so školou prichádzajú do styku, 
                        k zdravšiemu spôsobu života, humanizovať výchovno – 
                        vzdelávací proces, vytvárať v škole pokojné prostredie 
                        s dobrými vzťahmi medzi žiakmi, učiteľmi a rodičmi. 
                        
                        
                        
                        Naša škola sa do projektu „Zdravé školy“ prihlásila 
                        v roku 1995 pod vedením Mgr. Miroslava Mytníka. Po jeho 
                        odchode sa koordinátorom projektu stala p. uč. Iveta 
                        Ďurovcová (Meluchová). Prvý projekt sme vypracovali na obdobie do 
                        konca šk. roku 1996/97. 
                        
                        
                        
                        Dňa 1. júna 1999 sa na základe predloženého projektu 
                        a výsledkov prvej fázy jeho realizácie stala naša škola 
                        členom Národnej siete Škôl podporujúcich zdravie 
                        v Slovenskej republike. Keďže sa nám darilo plniť ciele 
                        projektu, bolo potrebné vypracovať i nadstavbový 
                        projekt, ktorý je zameraný na 
						Fyzické zdravie detí, 
                        Psychické zdravie, Správnu životosprávu a stravovanie 
                        a Spoluprácu s rodinou. 
						 
                        
                        
                        K tradičným podujatiam projektu patria 
						 Ochutnávky 
                        zdravej výživy spojené s rozdávaním 
						 
                        
						„zdravých“ receptov,
                        
                        ktoré pripravujú žiačky našej školy pri príležitosti 
                        Dňa matiek. Každoročne sa zúčastňujeme verejnej 
                        finančnej zbierky Dňa narcisov, na triednických hodinách 
                        sa deti zapájajú do rôznych ankiet a súťaží zameraných 
                        na zdravý životný štýl. Od tohto šk. roku sa deti 
                        oboznamujú s činnosťou záchrannej služby, zapojili sme 
                        sa do projektu „Správaj sa bezpečne“, ktorý realizuje 
                        mjr. Magdaléna Bursíková so žiakmi 5. ročníka. 
                        V budúcnosti chceme aj naďalej pokračovať v plnení úloh 
                        a dosahovaní cieľov projektu v zmysle výroku „Podpora 
                        zdravia – poslanie každej školy“. 
					
                        
						  
					
                         
                        
                        
						 Jablkom 
                        proti rakovine  
					
                            
                                                                     
                        
                        
                        Až 
						70 % všetkých prípadov rakoviny v rozvinutých krajinách 
						je zapríčinených : 
                        
                          - 
                          
                          
                          
                          nesprávnymi stravovacími návykmi,
                            
                          - 
                          
                          
                          
                          zníženou telesnou aktivitou 
                            
                          - 
                          
                          
                           nadmernou
                          
                          
                          telesnou hmotnosťou.  
                         
                          
                        
                        
                        
                         PÄŤ 
                        NAJDÔLEŽITEJŠÍCH STRAVOVACÍCH ZÁSAD: 
                        
                        
                        
                        Preč s tukmi!
                        
                        
                        Je dokázaná závislosť medzi nadmerným príjmom tukov a 
                        výskytom rakoviny hrubého čreva a prsníka. 
                        
                        
                        
                        Sem s vlákninou!
                        
                        
                        Vláknina má ochranný účinok proti vzniku rakoviny 
                        hrubého čreva. 
                        
                        
                        
                        Alkohol – priateľ rakoviny!
                        
                        
                        Pri dlhodobom prijímaní najmä koncentrovaného alkoholu 
                        je vzťah najmä k nádorom ústnej dutiny, hrtanu a 
                        pažeráka. 
                        
                        
                        
                        Pozor na údené, pečené, grilované a solené potraviny!
                        
                        
                        Nadmerný príjem spôsobuje rakovinu žalúdka a pažeráka. 
                        
                        
                        
                        Prehodnoťte svoj jedálny lístok!
                        
                        
                        Najlepšou stratégiou je jesť viac čerstvého ovocia a 
                        zeleniny, ktoré obsahujú najmä tzv. antioxidanty: 
                        vitamíny A, C, E a selén - významné v prevencii 
                        rakoviny. 
                        
                        
                        
                        Staré príslovie hovorí, že jedno
                         denne 
                        nahradí lekára. 
                        
                        
                        Ako sa na toto príslovie pozerajú odborníci na výživu ? 
                        
                        
						   blahodarne 
                        pôsobia na ľudský organizmus, ale predovšetkým udržujú 
                        vo výbornej kondícii črevá. 
                        
                        
                        Vláknina, ktorá je v 
						 obsiahnutá výrazne prispieva k peristaltike čreva a 
                        zároveň znižuje cholesterol v krvi. 
                        
                        
                          
                        
                        
                        Fruktóza, tzv. ovocný cukor,, regeneruje organizmus, 
                        pomáha pri poruchách výživy a podporuje tvorbu 
                        energetických rezerv. 
                        
                        
                          
                        
                        
                        Vitamín C ako významný antioxidant pôsobí preventívne na 
                        nádorové ako aj kardiovaskulárne ochorenia. 
                        
                        
                        Žuvanie zneškodňuje 
                        zubný povlak. 
                        
                        
                        Kyseliny prítomné v 
						 
                        dokážu zničiť za ¼ hodinu až 90 % baktérií, ktoré 
                        napádajú zubnú sklovinu. 
                        
                        
                        Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a 
                        zmierňuje záchvaty kašľa. 
					
                        
						  
                        
                          
                        
                        
                        
						Výživné recepty s obsahom
                        
						
						   
                          
                        
                        
                        
                        Banánovo - jablkové tousty 
						
                        
                        (15 minút) 
                        
                        
                        
                        
                        Suroviny: 
						4 krajce celozrnného chleba, 1 banán, 1jablko, 1 
						trojuholníček taveného syra, 50g strúhaného eidamu, 
						citrónová šťava, 1 polievková lyžica slnečnicových 
						semiačok. 
                        
                        
                        
                        
                        Postup: 
						Na suchej panvici opražíme slnečnicové semiačka, pridáme 
						roztlačený banán, nastrúhané jablko 
                        
                        
                        
                        a opražíme. Do zmesi pridáme tavený syr a podľa chuti 
                        citrónovú šťavu. Stiahneme z ohňa a pridáme postrúhaný 
                        eidam. Natierame na toustový celozrnný chlieb. 
                        
                        
                        
                        
                        Jablkový koláč s pudingom 
						
                        
                        (95 minút) 
                        
                        
                        
                        Suroviny:
						 
                        
                        
                         balíček (500g) lístkového cesta, 1 vrecko piškót, 5 – 6 
                        väčších jabĺk, 100g strúhaného kokosu, hrozienka, 1 
                        škoricový cukor, 500ml mlieka, 1 vanilínový cukor, 2 
                        lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový puding, 1 vajce. 
                        
                        
                        
                        Postup:
						 
                        
                        
                        Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Jednu rozvaľkáme, 
                        uložíme na vodou opláchnutý plech. Poukladáme piškóty. 
                        Jablká ošúpeme, pokrájame na tenké plátky a rozložíme na 
                        cesto. Posypeme škoricovým cukrom, kokosom 
                        a hrozienkami. 
                        
                        
                        
                        Väčšiu časť mlieka dáme variť s kryštálovým 
                        a vanilínovým cukrom. V druhej rozmiešame puding a zmes 
                        vlejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme krém a necháme ho 
                        vychladnúť. Vlažný natrieme na jablká. 
						 
                        
                        
                        
                        Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a uložíme ju na krém. 
                        Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Koláč pečieme 
                        v stredne teplej rúre. Krájame až po vychladnutí. 
                        
                          
                        
                        
                        
                        Strapatý jablčník
						
						 
                        (75 minút) 
                        
                        
                        
                        Suroviny:
						 
                        
                        
                        4 vajcia (odvážiť), rovnaké množstvo zmesi práškového 
                        a kryštálového cukru, rovnaké množstvo hladkej múky 
                        Špeciál, 1 vanilínový cukor, 1 kypriaci prášok, 6 lyžíc 
                        horúcej vody, 1kg jabĺk. 
                        
                        
                        
                        Krém:
						 
                        
                        
                        300g práškového cukru, 50g kakaa, 50ml mlieka, 250g 
                        masla. 
                        
                        
                        
                        Postup:
						 
                        
                        
                        Vajcia s cukrom vyšľaháme, pridáme vanilínový cukor 
                        a postupne múku s kypriacim práškom a vodu. Vymiešame 
                        hladké cesto a rozotrieme ho na vymastený a pomúčený 
                        plech. 
                        
                        Jablká ošúpeme, očistíme, nahrubo postrúhame a rozložíme 
                        po celom ceste. Plech dáme do vyhriatej rúry (180°C) 
                        a koláč pečieme asi 40 minút. 
                        
                        
                        
                        Pripravíme krém:
						 
                        
                        
                        V mlieku rozmiešame cukor a kakao. Za stáleho miešania 
                        ho necháme zovrieť a odložíme z ohňa. Maslo pokrájame na 
                        kúsky a rozmiešame v kakaovom mlieku. Teplým krémom 
                        polejeme upečený koláč a necháme ho vychladnúť. 
					
                          
                        
                        
                        
                        
                        Lenivý jablčník
						 
                        
                        (70 minút) 
                        
                        
                        
                        Suroviny:
						 
                        
                        
                        2 poháre (po 200 ml) hrubej alebo polohrubej múky,2 
                        poháre práškového cukru, 1/2balíčka kypriaceho prášku, 
                        150 – 200g masla, 1kg jabĺk, vanilínový a škoricový 
                        cukor, 300ml mlieka 3 vajcia. 
                        
                        
                        
                        Postup:
						 
                        
                        
                        Preosiatu múku, kypriaci prášok a práškový cukor 
                        zmiešame. Plech nahrubo natrieme maslom a polovicu zmesi 
                        naň rovnomerne nasypeme. 
                        
                        
                        
                        Jablká očistíme, postrúhame, rozložíme na pripravený 
                        plech a podľa chuti posypeme vanilínovým a škoricovým 
                        cukrom. Nasypeme na ne druhú polovicu múčnej zmesi. 
                        
                        
                        
                        V mlieku dobre rozmiešame vajcia a celú plochu koláča 
                        polejeme. Navrch poukladáme tenké plátky masla. Dáme do 
                        vyhriatej rúry piecť asi na pol hodiny. Hotový koláč 
                        môžeme posypať práškovým cukrom. 
					
                          
                        
                        
                        
                        Jednoduchý jablkový koláč 
						
                        
                        (60 minút) 
                        
                        
                        
                        Suroviny:
						 
                        
                        
                        600g nastrúhaných jabĺk, 400g kryštálového cukru, 400g 
                        hrubej múky, 0,2l oleja, 3 vajcia, 1 lyžička sódy 
                        bikarbóny alebo prášku do pečiva, trochu mletej škorice, 
                        hrsť hrozienok, 1 vanilínový cukor. 
                        
                        
                        
                        Poleva:
						 
                        
                        
                        100g stuženého tuku, 100g práškového cukru, 4 lyžice 
                        kakaa, 4 lyžice mlieka. 
                        
                        
                        
                        Postup:
						 
                        
                        
                        Všetky prísady zmiešame, rozotrieme na vymastený, hrubou 
                        múkou vysypaný plech a upečieme. Upečený a vychladnutý 
                        koláč polejeme kakaovou polevou. 
                        
                        
                        
                        Príprava polevy:
						 
                        
                        
                        Všetky prísady na miernom ohni rozpustíme a dohladka 
                        vymiešame. 
					
                          
                        
                        
                        
                        Francúzsky jablkový krém 
						
                        
                        (45 minút) 
                        
                        
                        
                        Suroviny:
						 
                        
                        
                        8 jabĺk, 1 vanilínový cukor, 1 lyžica masla, 5 lyžíc 
                        medu, 250 ml šľahačkovej smotany, ovocie a strúhaná 
                        čokoláda na ozdobu. 
                        
                        
                        
                        Postup:
						 
                        
                        
                        Jablká ošúpeme, očistíme, pokrájame a dáme do rajnice. 
                        Podlejeme trochou vody (asi 100 ml), posypeme 
                        vanilínovým cukrom a zakryté necháme rozvariť. 
                        Rozmiešame ich na kašu, pridáme zmäknuté maslo, tekutý 
                        med a dohladka vymiešame. Do vychladnutého krému zľahka 
                        vmiešame vyšľahanú šľahačku. Krém rozdelíme do pohárov 
                        a ozdobíme kúskami ovocia a postrúhanou čokoládou. 
					
                          
                        
                        
                        
                        Jogurt s jablkom  
                        
                        (15 minút) 
                        
                        
                        
                        Suroviny:
						 
                        
                        
                        4 jablká, 2 poháriky jogurtu, 2 čajové lyžičky 
                        hrozienok, 2 čajové lyžičky pomarančovej šťavy. 
                        
                        
                        
                        Postup:
						 
                        
                        
                        Odstránime jadrovník a jablká aj so šupkou pokrájame na 
                        kocôčky. Zmiešame s jogurtom, premytými hrozienkami 
                        a pomarančovou šťavou. 
                        
                          
                        
						  
                          
                        
						
						
					 
					 Rok 
					kapusty  
					
					Školský rok 2007 / 2008 
					
					
					Baktérie mliečneho kvasenia priaznivo pôsobia na činnosť 
					žlčníku, a tak znižujú hladinu cholesterolu v krvi. 
					
					
					Balastné látky regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé 
					črevá. 
					
					
					Pri žalúdočných ťažkostiach treba najmenej mesiac piť 5-6 
					pohárov šťavy denne asi hodinu pred jedlom. 
					
					
					Acetylchlorin, ktorý obsahuje pôsobí pri depresiách. 
					
					
					
					Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástorník 
					a choroby hrubého čreva. 
					
					
					Štvrtina hlávky pokryje pätinu dennej potreby vitamínu C. 
					
					
					
					Šťava z kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí 
					dezinfikujúco a odvádza škodlivé látky cez kožu. 
					
					
					
					Obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť proti 
					chorobám.  
					
					
					Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy, 
					mechúra a liečia kožné choroby. 
					
					
					
					Najcennejšou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna. 
					
					
					
					Kapusta je bohatá aj na vitamín K, obsahuje v sto gramoch až 
					dvojnásobok doporučenej dennej dávky. 
					
					
					Vitamín K napomáha hojeniu rán, zlepšuje zrážanlivosť krvi. 
					
					
					
					Obsahuje napríklad vitamín C - 20mg/100g kapusty a kyselinu 
					listovú, ktorá príjem vitamínu C podporuje. 
					
					
					
					Rastlinné látky a vitamín C predchádzajú rakovine. 
					
					
					Spolu s vitamínmi skupiny B obnovuje kyselina mliečna 
					poškodenú črevnú sliznicu, navyše baktérie mliečneho 
					kvasenia zabraňujú množeniu zhubných mikroorganizmov.  
					
					
					
					Vonkajšie listy a hlúbik treba pre zvýšený obsah nitrátu a 
					olova odstrániť. 
					
					
					Kvasená kapusta pomáha pri pocite plnosti, páleniu záhy a 
					grganiu.  
					
					
					Pri kvasení vzniká veľké množstvo cholinu. Tento vitamín 
					skupiny B sa podieľa na látkovej výmene tukov, čím znižuje 
					hladinu krvného tuku. 
					
					  
					  
					  
					
					
					Recepty z 
					kapusty 
					
					
					
					
					
					
  
					
						
							
								|   | 
								
								
									
										
										
											
												| 
												 
										
										
										ŠALÁT 
										Z ČÍNSKEJ KAPUSTY 
										
										
										
										Potrebujeme:  
										
										
										
										Čínska kapusta 
										
										
										
										200 g 
										tvrdého syra na strúhanie                               
										 
										  
										
										
										
										3 vajcia 
										
										
										
										malý sterilizovaný hrášok 
										
										
										
										kukurica z konzervy 
										
										
										
										pór 
										
										
										
										tatárska omáčka (alebo biely jogurt).
										 
												 | 
												
												 
										 
												   | 
											 
										 
										
										
										
										
										Ako na to: 
										Čínsku kapustu nadrobno nakrájame, 
										pridáme nastrúhaný syr, hrášok, 
										kukuricu, pór a tatársku omáčku. Vajcia 
										uvaríme natvrdo, nakrájame pridáme do 
										šalátu a dôkladne pomiešame. Podávame 
										chladné ako prílohu k jedlám. 
										
										
										
										 
  
										
											
												| 
										 
										
										
										CHUTNÝ ŠALÁT Z ČÍNSKEJ KAPUSTY 
										
										
										
										Potrebujeme:
										 
										
										
										
										NA ŠALÁT:  
										
										
										
										1 hlávka čínskej kapusty 
										
										
										
										3 paradajky 
										
										
										
										1 šalátová uhorka 
										
										
										
										malá konzerva sterilizovanej kukurice 
										
										
										
										200 g 
										tvrdého strúhaného syru 
												
										
										
										NA DRESING:  
										
										
										
										5 PL tatárskej omáčky 
										
										
										
										1 PL oleja 
										
										
										
										1 PL horčice 
										
										
										
										1 PL octu 
										
										
										
										podľa chuti soľ 
												   | 
												
												  | 
											 
										 
										
										
										
										
										Ako na to:
										Čínsku 
										kapustu rozoberieme na listy, umyjeme a 
										nakrájame na rezančeky (hrubú dužinu z 
										vrchných listov vykrajujem), nachystajte 
										si najväčšiu misu - bude toho totiž 
										dosť, pridáme nadrobno nakrájanú uhorku, 
										paradajky, vysypeme kukuricu, najemno 
										nastrúhaný syr a dobre premiešame, 
										nezľaknite sa toho množstva, až to pustí 
										šťavu, bude z toho polovica, zmiešame 
										dressing, jemne prisolíme a dáme aspoň 
										na 20 minút do chladničky, nech sa chute 
										dobre premiešajú 
										
											
												| 
												 
										
										
										KAPUSTOVÝ ŠALÁT I. 
  
										
										
										
										Potrebujeme:
										 
										
										
										
										malú hlávku bielej a červenej kapusty 
										
										
										
										3 mrkvy 
										
										
										
										3 biele a 1 červenú cibuľu 
										
										
										
										2 až 3 kyslejšie jablká 
										
										
										
										soľ 
										
										
										
										mleté korenie 
										
										
										
										citrónovú šťavu 
										
										
										
										olivový olej 
										 
												   | 
												
												  | 
											 
										 
										
										
										
										Ako na to:  
										Kapustu pokrájame na čo najjemnejšie 
										rezance. Dáme do šalátovej misy, trochu 
										posolíme. Postrúhame na jemnom strúhadle 
										mrkvu a jablká, pridáme ku kapuste a 
										dobre premiešame. Okoreníme a polejeme 
										citrónovou šťavou (podľa chuti) a 
										olivovým olejom. Môžeme namiesto citrónu 
										použiť vínny ocot a miesto olivového 
										oleja, náš rastlinný. Dobre premiešame, 
										dáme do chladu a podávame ako prílohu k 
										jedlám, alebo ako samostatnú ľahkú 
										večeru. 
										
										
										
										 
										KAPUSTOVÝ ŠALÁT II. 
										
										
										
										Potrebujeme:
										 
										
										
										
										1 kg 
										hlávkovej kapusty 
										
										
										
										80-100 
										g cibule 
										
										
										
										uvarený nálev (z vody, octu, soli, 
										cukru, rasce, celého čierneho korenia a 
										bobkového listu) 
										
										
										
										2 PL oleja 
										
										
										
										mleté čierne korenie 
										 
										
										
										
										Ako na to:  
										Hlávkovú kapustu s cibuľou pokrájame na 
										tenké rezance. V šalátovej mise 
										premiešame a zalejeme teplým nálevom z 
										vody, octu, soli, cukru a korenín. Šalát 
										premiešame a odložíme odležať na chladné 
										miesto asi na 1 hodinu. Pred podávaním 
										dochutíme kvalitným olejom a mletým 
										čiernym korením.  | 
									 
								 
								 | 
							 
						 
					 
					
					  
					  
					
					 
					  ROK 
					HRUŠKY 
					Školský rok 
					2008 / 2009 
  
					
					
					NÁŠ TIP: ZDRAVÁ DESIATA
					
					
					
					Nastrúhajte si jednu mrkvu a jednu hrušku a pokvapkajte 
					citrónom. 
					
						
							| 
					 
					
					Kúzla hrušky: 
					
					
					Zoštíhľuje. 
					
					
					Zlepšuje náladu. 
					
					Hrušky 
					rýchlo zasýtia. 
					
					
					Reguluje vodu v organizme. 
					
					
					Posilňuje srdce a krvný obeh. 
					
					
					Podporuje rast a tvorbu krvi. 
					
					
					Odstraňuje zažívacie problémy. 
					
					Pomáha 
					pri vysokom krvnom tlaku. 
							   | 
							
							  | 
						 
					 
					
					
					Európania jedia trikrát menej hrušky ako jablká. 
					
					Má 
					antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. 
					
					
					Zmierňuje ťažkosti s močovým mechúrom a obličkami. 
					
					Krátko 
					povarené hrušky pomáhajú pri dne a reume. 
					
					Nie je 
					dôvod, aby hruška zostávala sedieť v kúte. 
					
					
					Čerstvé hrušky stimulujú tvorbu žalúdočnej kyseliny. 
					
					Odvar 
					zo sušených hrušek sa používa proti hnačkám. 
					
					Varené 
					a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu. 
					
					Ak 
					občas zjeme hrušku, pozitivně si tým stimulujeme náladu. 
					
					Plané 
					hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušlachtilé. 
					
					
					Triesloviny v hruškách pôsobia priaznivo pri zápaloch 
					žalúdka a čriev. 
					
					Hoci 
					má hruška na 100 g len okolo 250 kJ, je bohatá na balastné 
					látky. 
					
					Hrušky 
					obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a 
					ľahkostráviteľné cukry. 
					
					Sú 
					obľúbenou súčasťou pri terapiách, v ktorých sa musí 
					organizmus očistiť od jedovatých látok. 
					
					  
					   |