KONTAKT

 

Základná škola, Papradno 312, 018 13 Papradno    
                                            telefón: 00421 439 33 61
ŠKOLA

 
dobrý štart pre vaše deti

 

 

 

 

 

 

 

Škola podporujúca zdravie

 

O projekte

 Jablkom proti rakovine

Recepty z jabĺk

Rok kapusty

Recepty z kapusty

Rok hrušky

 

O projekte

Cieľom projektu je viesť žiakov, pracovníkov školy a ostatných, ktorí so školou prichádzajú do styku, k zdravšiemu spôsobu života, humanizovať výchovno – vzdelávací proces, vytvárať v škole pokojné prostredie s dobrými vzťahmi medzi žiakmi, učiteľmi a rodičmi.

Naša škola sa do projektu „Zdravé školy“ prihlásila v roku 1995 pod vedením Mgr. Miroslava Mytníka. Po jeho odchode sa koordinátorom projektu stala p. uč. Iveta Ďurovcová (Meluchová). Prvý projekt sme vypracovali na obdobie do konca šk. roku 1996/97.

Dňa 1. júna 1999 sa na základe predloženého projektu a výsledkov prvej fázy jeho realizácie stala naša škola členom Národnej siete Škôl podporujúcich zdravie v Slovenskej republike. Keďže sa nám darilo plniť ciele projektu, bolo potrebné vypracovať i nadstavbový projekt, ktorý je zameraný na Fyzické zdravie detí, Psychické zdravie, Správnu životosprávu a stravovanie a Spoluprácu s rodinou.

K tradičným podujatiam projektu patria Ochutnávky zdravej výživy spojené s rozdávaním „zdravých“ receptov, ktoré pripravujú žiačky našej školy pri príležitosti Dňa matiek. Každoročne sa zúčastňujeme verejnej finančnej zbierky Dňa narcisov, na triednických hodinách sa deti zapájajú do rôznych ankiet a súťaží zameraných na zdravý životný štýl. Od tohto šk. roku sa deti oboznamujú s činnosťou záchrannej služby, zapojili sme sa do projektu „Správaj sa bezpečne“, ktorý realizuje mjr. Magdaléna Bursíková so žiakmi 5. ročníka. V budúcnosti chceme aj naďalej pokračovať v plnení úloh a dosahovaní cieľov projektu v zmysle výroku „Podpora zdravia – poslanie každej školy“.

Obsah

Jablkom proti rakovine

                                                

Až 70 % všetkých prípadov rakoviny v rozvinutých krajinách je zapríčinených :

  • nesprávnymi stravovacími návykmi,

  • zníženou telesnou aktivitou

  •  nadmernou telesnou hmotnosťou.

 

 PÄŤ NAJDÔLEŽITEJŠÍCH STRAVOVACÍCH ZÁSAD:

Preč s tukmi! Je dokázaná závislosť medzi nadmerným príjmom tukov a výskytom rakoviny hrubého čreva a prsníka.

Sem s vlákninou! Vláknina má ochranný účinok proti vzniku rakoviny hrubého čreva.

Alkohol – priateľ rakoviny! Pri dlhodobom prijímaní najmä koncentrovaného alkoholu je vzťah najmä k nádorom ústnej dutiny, hrtanu a pažeráka.

Pozor na údené, pečené, grilované a solené potraviny! Nadmerný príjem spôsobuje rakovinu žalúdka a pažeráka.

Prehodnoťte svoj jedálny lístok! Najlepšou stratégiou je jesť viac čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú najmä tzv. antioxidanty: vitamíny A, C, E a selén - významné v prevencii rakoviny.

Staré príslovie hovorí, že jedno denne nahradí lekára.

Ako sa na toto príslovie pozerajú odborníci na výživu ?

blahodarne pôsobia na ľudský organizmus, ale predovšetkým udržujú vo výbornej kondícii črevá.

Vláknina, ktorá je v obsiahnutá výrazne prispieva k peristaltike čreva a zároveň znižuje cholesterol v krvi.

 

Fruktóza, tzv. ovocný cukor,, regeneruje organizmus, pomáha pri poruchách výživy a podporuje tvorbu energetických rezerv.

 

Vitamín C ako významný antioxidant pôsobí preventívne na nádorové ako aj kardiovaskulárne ochorenia.

Žuvanie zneškodňuje zubný povlak.

Kyseliny prítomné v dokážu zničiť za ¼ hodinu až 90 % baktérií, ktoré napádajú zubnú sklovinu.

Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa.

Obsah

 

Výživné recepty s obsahom

 

Banánovo - jablkové tousty (15 minút)

Suroviny: 4 krajce celozrnného chleba, 1 banán, 1jablko, 1 trojuholníček taveného syra, 50g strúhaného eidamu, citrónová šťava, 1 polievková lyžica slnečnicových semiačok.

Postup: Na suchej panvici opražíme slnečnicové semiačka, pridáme roztlačený banán, nastrúhané jablko

a opražíme. Do zmesi pridáme tavený syr a podľa chuti citrónovú šťavu. Stiahneme z ohňa a pridáme postrúhaný eidam. Natierame na toustový celozrnný chlieb.

Jablkový koláč s pudingom (95 minút)

Suroviny:  balíček (500g) lístkového cesta, 1 vrecko piškót, 5 – 6 väčších jabĺk, 100g strúhaného kokosu, hrozienka, 1 škoricový cukor, 500ml mlieka, 1 vanilínový cukor, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový puding, 1 vajce.

Postup: Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Jednu rozvaľkáme, uložíme na vodou opláchnutý plech. Poukladáme piškóty. Jablká ošúpeme, pokrájame na tenké plátky a rozložíme na cesto. Posypeme škoricovým cukrom, kokosom a hrozienkami.

Väčšiu časť mlieka dáme variť s kryštálovým a vanilínovým cukrom. V druhej rozmiešame puding a zmes vlejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme krém a necháme ho vychladnúť. Vlažný natrieme na jablká.

Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a uložíme ju na krém. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Koláč pečieme v stredne teplej rúre. Krájame až po vychladnutí.

Strapatý jablčník (75 minút)

Suroviny: 4 vajcia (odvážiť), rovnaké množstvo zmesi práškového a kryštálového cukru, rovnaké množstvo hladkej múky Špeciál, 1 vanilínový cukor, 1 kypriaci prášok, 6 lyžíc horúcej vody, 1kg jabĺk.

Krém: 300g práškového cukru, 50g kakaa, 50ml mlieka, 250g masla.

Postup: Vajcia s cukrom vyšľaháme, pridáme vanilínový cukor a postupne múku s kypriacim práškom a vodu. Vymiešame hladké cesto a rozotrieme ho na vymastený a pomúčený plech.

Jablká ošúpeme, očistíme, nahrubo postrúhame a rozložíme po celom ceste. Plech dáme do vyhriatej rúry (180°C) a koláč pečieme asi 40 minút.

Pripravíme krém: V mlieku rozmiešame cukor a kakao. Za stáleho miešania ho necháme zovrieť a odložíme z ohňa. Maslo pokrájame na kúsky a rozmiešame v kakaovom mlieku. Teplým krémom polejeme upečený koláč a necháme ho vychladnúť.

 

Lenivý jablčník (70 minút)

Suroviny: 2 poháre (po 200 ml) hrubej alebo polohrubej múky,2 poháre práškového cukru, 1/2balíčka kypriaceho prášku, 150 – 200g masla, 1kg jabĺk, vanilínový a škoricový cukor, 300ml mlieka 3 vajcia.

Postup: Preosiatu múku, kypriaci prášok a práškový cukor zmiešame. Plech nahrubo natrieme maslom a polovicu zmesi naň rovnomerne nasypeme.

Jablká očistíme, postrúhame, rozložíme na pripravený plech a podľa chuti posypeme vanilínovým a škoricovým cukrom. Nasypeme na ne druhú polovicu múčnej zmesi.

V mlieku dobre rozmiešame vajcia a celú plochu koláča polejeme. Navrch poukladáme tenké plátky masla. Dáme do vyhriatej rúry piecť asi na pol hodiny. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom.

 

Jednoduchý jablkový koláč (60 minút)

Suroviny: 600g nastrúhaných jabĺk, 400g kryštálového cukru, 400g hrubej múky, 0,2l oleja, 3 vajcia, 1 lyžička sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva, trochu mletej škorice, hrsť hrozienok, 1 vanilínový cukor.

Poleva: 100g stuženého tuku, 100g práškového cukru, 4 lyžice kakaa, 4 lyžice mlieka.

Postup: Všetky prísady zmiešame, rozotrieme na vymastený, hrubou múkou vysypaný plech a upečieme. Upečený a vychladnutý koláč polejeme kakaovou polevou.

Príprava polevy: Všetky prísady na miernom ohni rozpustíme a dohladka vymiešame.

 

Francúzsky jablkový krém (45 minút)

Suroviny: 8 jabĺk, 1 vanilínový cukor, 1 lyžica masla, 5 lyžíc medu, 250 ml šľahačkovej smotany, ovocie a strúhaná čokoláda na ozdobu.

Postup: Jablká ošúpeme, očistíme, pokrájame a dáme do rajnice. Podlejeme trochou vody (asi 100 ml), posypeme vanilínovým cukrom a zakryté necháme rozvariť. Rozmiešame ich na kašu, pridáme zmäknuté maslo, tekutý med a dohladka vymiešame. Do vychladnutého krému zľahka vmiešame vyšľahanú šľahačku. Krém rozdelíme do pohárov a ozdobíme kúskami ovocia a postrúhanou čokoládou.

 

Jogurt s jablkom (15 minút)

Suroviny: 4 jablká, 2 poháriky jogurtu, 2 čajové lyžičky hrozienok, 2 čajové lyžičky pomarančovej šťavy.

Postup: Odstránime jadrovník a jablká aj so šupkou pokrájame na kocôčky. Zmiešame s jogurtom, premytými hrozienkami a pomarančovou šťavou.

 

Obsah

 

Rok kapusty

Školský rok 2007 / 2008

Baktérie mliečneho kvasenia priaznivo pôsobia na činnosť žlčníku, a tak znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Balastné látky regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé črevá.

Pri žalúdočných ťažkostiach treba najmenej mesiac piť 5-6 pohárov šťavy denne asi hodinu pred jedlom.

Acetylchlorin, ktorý obsahuje pôsobí pri depresiách.

Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástorník a choroby hrubého čreva.

Štvrtina hlávky pokryje pätinu dennej potreby vitamínu C.

Šťava z kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfikujúco a odvádza škodlivé látky cez kožu.

Obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť proti chorobám. 

Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy, mechúra a liečia kožné choroby.

Najcennejšou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna.

Kapusta je bohatá aj na vitamín K, obsahuje v sto gramoch až dvojnásobok doporučenej dennej dávky.

Vitamín K napomáha hojeniu rán, zlepšuje zrážanlivosť krvi.

Obsahuje napríklad vitamín C - 20mg/100g kapusty a kyselinu listovú, ktorá príjem vitamínu C podporuje.

Rastlinné látky a vitamín C predchádzajú rakovine.

Spolu s vitamínmi skupiny B obnovuje kyselina mliečna poškodenú črevnú sliznicu, navyše baktérie mliečneho kvasenia zabraňujú množeniu zhubných mikroorganizmov. 

Vonkajšie listy a hlúbik treba pre zvýšený obsah nitrátu a olova odstrániť.

Kvasená kapusta pomáha pri pocite plnosti, páleniu záhy a grganiu.

Pri kvasení vzniká veľké množstvo cholinu. Tento vitamín skupiny B sa podieľa na látkovej výmene tukov, čím znižuje hladinu krvného tuku.

Obsah

 

 

Recepty z kapusty

 
 

ŠALÁT Z ČÍNSKEJ KAPUSTY

Potrebujeme:

Čínska kapusta

200 g tvrdého syra na strúhanie                               

 

3 vajcia

malý sterilizovaný hrášok

kukurica z konzervy

pór

tatárska omáčka (alebo biely jogurt).

Ako na to: Čínsku kapustu nadrobno nakrájame, pridáme nastrúhaný syr, hrášok, kukuricu, pór a tatársku omáčku. Vajcia uvaríme natvrdo, nakrájame pridáme do šalátu a dôkladne pomiešame. Podávame chladné ako prílohu k jedlám.


 

CHUTNÝ ŠALÁT Z ČÍNSKEJ KAPUSTY

Potrebujeme:

NA ŠALÁT:

1 hlávka čínskej kapusty

3 paradajky

1 šalátová uhorka

malá konzerva sterilizovanej kukurice

200 g tvrdého strúhaného syru

NA DRESING:

5 PL tatárskej omáčky

1 PL oleja

1 PL horčice

1 PL octu

podľa chuti soľ

 

Ako na to: Čínsku kapustu rozoberieme na listy, umyjeme a nakrájame na rezančeky (hrubú dužinu z vrchných listov vykrajujem), nachystajte si najväčšiu misu - bude toho totiž dosť, pridáme nadrobno nakrájanú uhorku, paradajky, vysypeme kukuricu, najemno nastrúhaný syr a dobre premiešame, nezľaknite sa toho množstva, až to pustí šťavu, bude z toho polovica, zmiešame dressing, jemne prisolíme a dáme aspoň na 20 minút do chladničky, nech sa chute dobre premiešajú

KAPUSTOVÝ ŠALÁT I.
 

Potrebujeme:

malú hlávku bielej a červenej kapusty

3 mrkvy

3 biele a 1 červenú cibuľu

2 až 3 kyslejšie jablká

soľ

mleté korenie

citrónovú šťavu

olivový olej 

 

Ako na to:  Kapustu pokrájame na čo najjemnejšie rezance. Dáme do šalátovej misy, trochu posolíme. Postrúhame na jemnom strúhadle mrkvu a jablká, pridáme ku kapuste a dobre premiešame. Okoreníme a polejeme citrónovou šťavou (podľa chuti) a olivovým olejom. Môžeme namiesto citrónu použiť vínny ocot a miesto olivového oleja, náš rastlinný. Dobre premiešame, dáme do chladu a podávame ako prílohu k jedlám, alebo ako samostatnú ľahkú večeru.


KAPUSTOVÝ ŠALÁT II.

Potrebujeme:

1 kg hlávkovej kapusty

80-100 g cibule

uvarený nálev (z vody, octu, soli, cukru, rasce, celého čierneho korenia a bobkového listu)

2 PL oleja

mleté čierne korenie 

Ako na to:  Hlávkovú kapustu s cibuľou pokrájame na tenké rezance. V šalátovej mise premiešame a zalejeme teplým nálevom z vody, octu, soli, cukru a korenín. Šalát premiešame a odložíme odležať na chladné miesto asi na 1 hodinu. Pred podávaním dochutíme kvalitným olejom a mletým čiernym korením.

Obsah

 

 ROK HRUŠKY

Školský rok 2008 / 2009
 

NÁŠ TIP: ZDRAVÁ DESIATA

Nastrúhajte si jednu mrkvu a jednu hrušku a pokvapkajte citrónom.

Kúzla hrušky:

Zoštíhľuje.

Zlepšuje náladu.

Hrušky rýchlo zasýtia.

Reguluje vodu v organizme.

Posilňuje srdce a krvný obeh.

Podporuje rast a tvorbu krvi.

Odstraňuje zažívacie problémy.

Pomáha pri vysokom krvnom tlaku.

 

Európania jedia trikrát menej hrušky ako jablká.

Má antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok.

Zmierňuje ťažkosti s močovým mechúrom a obličkami.

Krátko povarené hrušky pomáhajú pri dne a reume.

Nie je dôvod, aby hruška zostávala sedieť v kúte.

Čerstvé hrušky stimulujú tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Odvar zo sušených hrušek sa používa proti hnačkám.

Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu.

Ak občas zjeme hrušku, pozitivně si tým stimulujeme náladu.

Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušlachtilé.

Triesloviny v hruškách pôsobia priaznivo pri zápaloch žalúdka a čriev.

Hoci má hruška na 100 g len okolo 250 kJ, je bohatá na balastné látky.

Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahkostráviteľné cukry.

Sú obľúbenou súčasťou pri terapiách, v ktorých sa musí organizmus očistiť od jedovatých látok.

Obsah